NBA’de yılın takası: Damian Lillard Bucks’ta… İşte takasın kazananları

NBA'de uzun süredir beklenen Damian Lillard takası gerçekleşti. Yaz aylarının başında takımından takasını talep eden yıldız isim Giannis Antetokounmpo'lu Milwaukee Bucks'ın yolunu tutarken Jrue Holiday ve Phoenix Suns'lı DeAndre Ayton Blazers'a, Jusuf Nurkic ise Suns'a gitti.

Spor 29 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Damian Lillard Bucks'a gitti, işte takasın detayları.

NBA’de takas bombası dün gece patladı. Yaz başında takımı Portland Trail Blazers’tan takasını isteyen yıldız gard Damian Lillard, Milwaukee Bucks’a gitti. Takas sonucunda Portland Milwaukee’den Jrue Holiday’i kadrosuna katarken 2029 birinci tur draft hakkı ve 2028 ile 2030 draft sırası değiştirme haklarını aldı. Takas üç takım arasında gerçekleşirken anlaşmaya dahil olan diğer takım Kevin Durant, Bradley Beal ve Devin Booker gibi isimleri kadrosunda bulunduran Phoenix Suns’tı. Suns DeAndre Ayton ve Toumani Camara’yı Portland’a yollarken Portland’dan Boşnak uzun Jusuf Nurkic’i aldı. Phoenix takas dahilinde Bucks’tan şutör Grayson Allen ile beraber Portland’dan Nassir Little ve Keon Johnson gibi isimleri de kadrosuna ekledi. İşte bu 3 takımlı, geceye damga vuran takasın değerlendirmesi ve kazananları…

Damian Lillard muradına erdi

Damian Lillard Portland tarafından 2012 draftının 6. sırasından seçilen oyuncu 11 sezon boyunca Batı Konferansı ekibinde oynadı. Bu süreçte 7 kez All-star seçilen oyuncu bir kez en iyi beşe 4 kez en iyi ikinci beşe 2 kez de en iyi üçüncü beşe seçildi. Geçen sezon açıklanan 75 senelik NBA tarihinin en iyi 75 oyuncusu arasında yer alan Lillard, 2021-22 sezonu başında Portland Trail Blazers’la 4 sene 176 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza atmıştı. Oyuncu, yıllardır takımına bağlı kalmaktan ve şehrin başarısı için mücadele etmekten mutluluk duyduğunu belirtiyordu. Ancak 33 yaşındaki yıldız isim yaz aylarının başında daha rekabetçi bir takıma transfer olmak için takas talebini takımına iletti. Geçen sezon play-off resminin dışında kalan Trail-Blazers bir süredir Lillard çevresine şampiyonluk yolunda rekabetçi olacak bir takım kurmakta zorlanıyordu.

Lillard takas istemi ardından takas olmak istediği takımın Miami Heat olduğu ortaya çıktı. Son finalist Heat için bulunmaz nimet niteliğinde olan gard için pazarlıklar başladı. Ancak Blazers Doğu Konferansı ekibiyle bir türlü anlaşma noktasına gelemedi. Miami’nin paket içinde önerdiği Tyler Herro Portland’a çekici gelmiyor, oyuncunun muadili olarak görülebilecek Anfernee Simons Blazers’ın kadrosunda yer alıyordu. The Athletic’ten Shams Charania’nın aktardığı son bilgilere göre Blazers pazarlıklarda Bam Adebayo veya Jimmy Butler’dan birini isteyince Miami’yle görüşmeler tıkandı. Son günlerde başta Toronto Raptors olmak üzere birkaç farklı takımın adı anıldı. Ancak bomba haber dün akşam düştü ve Giannis Antetokounmpo’lu ve Khris Middleton’lı 2021 NBA şampiyonu Milwaukee Bucks, aynı başarıyı 2024’te tekrarlamak adına All-Star gardı kadrosuna kattı. Bu hamleyle beraber bahis sitelerinde de en büyük şampiyonluk favorisi konumuna gelen Bucks yıldızına, Lillard da şampiyonluk adına rekabet edebileceği takıma kavuştu.

Doğal favori Bucks

Bu görece sürpriz takasla beraber halihazırda Doğu Konferansı’nın güçlü takımlarından biri olan Milwaukee Bucks’ın daha da güçlendiğini söylemek yanlış olmaz. Belki Holiday gibi savunmanın bel kemiklerinden birini ve All-Star sezonunu geride bırakan bir yıldızı kaybettiler ancak Lillard gibi yıllardır NBA’in sayılı yıldızlarından birini kazandılar. Süper yıldız hüviyetiyle Giannis Antetokounmpo’nun özellikle play-off aşamasında fazlasıyla zorlandığı anlar olduğunu hatırlıyoruz. Bu anlarda da takımı dip kuyudan çıkarmak adına uzak mesafe şutları, skorerliği ve soğukkanlılığıyla NBA’deki en büyük yıldızlardan biri şüphesiz Damian Lillard.

Ayrıca söz konusu iki uzun bundan birkaç sene önce de aynı takımda buluşmayı düşünmüşlerdi. O dönem Yahoo’da çalışan ünlü muhabir Chris Haynes ikilinin bir araya gelmeyi düşündüğünü ancak takımlarına olan bağlılıkları nedeniyle fikrin rafa kalktığını yazmıştı. O zamanlar tarih 2020’ydi. 2022’ye gelindiğinde o zamanki adıyla Twitter üzerinden bir kullanıcının “Sana play-off veya finaller yolunda yardımcı olacak bir oyuncu seçsen bu kim olurdu?” sorusuna “Giannis cevabını vermişti. Sonuç olarak bu iki yıldız artık Bucks’ın başarısı için aynı takımda ter dökecekler.

Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo’yla birlikte oynamak istediğini böyle açıklamıştı.

Takasın bir diğer tarafına bakacak olursak da Giannis Antetokounmpo geçtiğimiz günlerde şampiyonluk için iddialı olacak bir kadroyla mücadele etmek istediğini aksi takdirde burada olmasının bir manasının olmadığını belirterek adeta yönetime mesaj veren bir açıklama yapmıştı. Yönetim yaptığı Lillard hamlesiyle Yunan süper yıldızın mesajına karşılık verdi. Antetokounmpo’yu bir süre daha Milwaukee’nin başarısı için ter dökerken izleyeceğimiz kesin.

Blazers da günün kazananı

Takasa ters taraftan bakılacak olursa Portland Trail Blazers için de takasın kazananı demek yanlış olmaz. Lillard’ın halihazırda gözden çıkaran ve planlamasını buna göre yapan Blazers, genelde bu tarz takaslarda yıldızını veren tarafın otomatik kaybeden olarak görüldüğü düşünülürse bu takastan maksimum verimi aldı.

Yaz başında draft yoluyla kadrosuna geleceğin en iyi gardlarından olması beklenen Scoot Henderson’ı katan ekip, uzun bölgesi için iyi bir çember savunucusu olup bir süredir takımıyla sıkıntı yaşadığı için ayrılması gündemde olan 25 yaşındaki DeAndre Ayton’ı kadrosuna ekledi. Bunun dışında Portland’ın asıl kazançlarından biri Jrue Holiday oldu. Henüz iki gün önce kariyerimi Bucks’la sonlandırmak istiyorum diyen Holiday takasın parçası olarak Blazers’a gitti. Takas gerçekleşir gerçekleşmez çıkan haberlere göre Blazers oyuncuyu takaslayacak. Şampiyonluk favorisi olmak isteyen takımlardan Philadelphia 76ers, Boston Celtics ve Miami Heat’in oyuncuya ilgi duyması beklenirken, Portland’ın henüz geçen sene All-Star seçilen ve formunun zirvesinde olan 33 yaşındaki oyuncunun takası sonrası alabileceği draft hakları geleceğe son derece önemli yatırım olacaktır. Kadroda Sheadon Sharpe, Anfernee Simons gibi parçaların olduğu, Bucks’ın 2020’ler sonunda yaşayacağı muhtemel düşüşle söz konusu yıllarda Portland’ın üst sıra draft hakları olacağı düşünülürse bu takastan kazançlı çıkan ekiplerden bir diğeri Portland.

Basketbol Dünya Kupası etkileşim rekoru kırdıBasketbol Dünya Kupası etkileşim rekoru kırdı

Kaybedeni olmayan takas

Takasa dahil olan takımlardan Phoenix Suns’tı. Batı ekibi yaz başında Chris Paul’u elden çıkarıp Bradley Beal hamlesini yaparak transfer piyasasına ilk damgasını vurmuştu. Ekip ikinci büyük takasta bu kez yardımcı oyuncu rolüyle yine kârlı çıkmayı başardı. Bradley Beal, Kevin Durant ve Devin Booker üçlüsünü aynı takımda buluşturan ekip, uzun pozisyonunda Deandre Ayton’ı kadrosunda bulunduruyordu. Ayton eski koç Monty Williams’la sorunlar yaşamış ve bağları takımla kopma noktasına gelmişti. 2022 yazında Indiana Pacers’tan kontrat alan Ayton’ı draft eden takım Suns olduğu için kontratı karşılama hakkı olan kulüp bu hakkını kullanmış ve uzun oyuncuyu kadrosunda tutmuştu. Yeni koç Frank Vogel’la beraber oyuncunun yeni bir sayfa açması gündemdeydi. Ancak bu gerçekleşmedi.

Suns, 4 yıldızı aynı takımda bulundurduğundan ötürü doğal olarak kadronun gerisini çaylak veya minimum kontratlarla doldurmuştu. Bu da kenardan gelen kadronun kalitesinin direkt olarak düşmesi anlamına geliyordu. Bu açıdan Ayton’ı takasta kullanmak kötü bir fikir değildi ancak kendilerine bu açıdan ortak bulmak zor olacaktı. Dün gece gerçekleşen takas bu açıdan da önem taşıdı. Suns uzun olarak kadrosuna Jusuf Nurkic’i katarken, Grayson Allen gibi bir şutör Keon Johnson gibi bir atlet ve Nassir Little gibi bir görev oyuncusuyla kadrosunu genişletti. Bu oyunculardan Allen dışındakilerin play-off zamanı geldiğinde rotasyonda yer bulup bulamayacakları elbette soru işareti ancak ne olursa olsun normal sezon için dar görünen kadronun bir derinliğe kavuştuğu gerçek.

Çukurova Basketbol ilk iki haftanın acısını Hatay’dan çıkardıÇukurova Basketbol ilk iki haftanın acısını Hatay’dan çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.